Detail novinky

Vedoucím lékařům dialyzačních středisek 20.01.2007 20. 01. 2007


Vážená paní doktorko, vážený pane doktore,


    Opět nastal čas pro sběr dat pro každoroční národní dialyzační statistiku za rok 2006 a my si Vás proto dovolujeme upozornit na otevření internetového sběrného kanálu. Je v zásadě shodný s loňským rokem a některá pracoviště již přes něj svá data za rok 2006 poslala. Určitě tedy bude stačit jen krátké připomenutí postupu:
Pracoviště, která využívají informační systém Nefris, pouze odkliknou pod záložkou Služby položku Statistika dialyzační aktivity a v otevřeném okně zadají jméno (HDSxx_RDP) a heslo (i to je stejné jako loni, případně si ho lze telefonicky vyžádat u fy Prodos na tel. 494 620 208) a zvolí, zda se údaje pro statistiku mají vygenerovat z dialyzačních protokolů (většina pracovišť) nebo z dat generovaných pro pojišťovnu (pokud pracoviště Nefris takto využívá). Vygenerovaná data se automaticky přenesou do statistických formulářů a ty se Vám rovněž automaticky zobrazí ke korektuře a případnému tisku.Pracoviště, která se systémem Nefris nepracují a z nějakého důvodu dosud nedodávají ani základní data do registru RDP, se na elektronické formuláře dostanou přes internetovou adresu http://www.nefro.cz a položku Registr dial. pac. nebo http://RDP.nefro.cz (pro vyplnění statistiky není třeba přístupový certifikát – stačí jméno a heslo).

Pracoviště, která se systémem Nefris nepracují, ale data do RDP ručně vkládají mohou

okno

načíst pomocí výše uvedeného tlačítka údaje o středisku z RDP. Statistika dialyzační aktivity obsahově navazuje na dlouhodobě sledovanou statistiku a není prozatím plně sjednocená s obsahem RDP. Z tohoto důvodu zatím nelze data o pacientech a výkonech načítat přímo z RDP a je třeba je ručně zadat (pro uživatele NEFRISu poslat data přímo z NEFRISu výše uvedeným způsobem).


    Ty z Vás, kteří se již během minulého roku připojili k pravidelnému zasílání dat do Registru dialyzovaných pacientů (RDP) nebo se k němu hodláte připojit nyní, upozorňujeme současně na možnost odeslání dat za 4. kvartál r. 2006. Postup je stejný jako v minulých kvartálech a znovu ho posíláme v přílohách i s postupem žádosti o certifikát (tento postup je nezbytně nutný stejně jako např. u přenosu bankovních dat kvůli tomu, aby se k datům konkrétních pacientů nedostal nikdo jiný než mateřské pracoviště).
    Rádi bychom Vás také již v tomto dopise upozornili na pracovní den ČNS plánovaný na 4.4. 2007, který bude věnován problematice registrů. Hostem pracovního dne bude předseda rakouského dialyzačního registru prof. Kramar. Za ČR bychom chtěli referovat o zkušenostech s naším registrem po roce provozu a prezentovat stávající výsledky. Uvítáme již nyní Vaše připomínky a náměty k zaměření prezentací.

S poděkováním za spolupráci v roce 2006 a s přáním zdraví a pohody v Novém roce 2007,

Doc. Ing. František Lopot, CSc. v.r.

Doc. MUDr. Ivan Rychlík, CSc. v.r. vědecký sekretář ČNS